Monday, June 6, 2011

Awas dengan e-mel berantai "HURU HARA 15 RAMADHAN, JUMAAT - 3 OGOS 2012"

Mohon perhatian semua terhadap mesej berantai yang berikut tentang tanda kiamat pada bulan Ramadhan yg tersebar ini kerana hadith yg digunakan dalam mesej tersebut adalah hadith maudu’, hadith palsu dan tidak boleh dipakai sama sekali. 
Baru-baru ini saya menerima email berantai dari seseorang, mengenai huru-hara pada 15 Ramadhan
Mesej berantai tersebut berbunyi:
03hb Ogos 2012 ( bersamaan 15 Ramadhan, Jumaat )
Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur...Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..

Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..

Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)
dikongsi oleh Syed Ubed...

INI JAWAPAN DARI JAKIM YANG TELAH DIWAR-WARKAN PADA 2009 LAGI…
"Walaikum salam....
Hadith ini mengikut Dr Fahd Salman Audah adalah Do'if Jiddan atau Maudu'. Tidak boleh langsung berhujjah dengannya. Hadith ini memang sudah banyak tersebar secara meluas

Salah seorang perawi hadith ini ialah Nuaim bin Hammad. Ramai ahli ilmu yang menyatakan hadith yang diriwayatkan oleh Nuaim bin Hammad dalam Musonnifnya berkaitan cerita-cerita berkenaan kisah akhir zaman adalah adalah Munkar. Berkata Imam Az-Zahabi dalam kitab Siar A'lam Nubala' ; "Tidak boleh seseorangpn berhujjah dgn hadith Nuaim bin Hammad kerana dia telah mengarang kitab tentang fitnah akhir zaman dengan mendatangkan keajaiban2 dan banyak yang dibawanya adalah Munkar. Dia banyak mengambil hadith dari Kaab bin al-Ahbar yang dikenali kerana berpegang dengan kitab-kitab Israiliyyat. Dia juga banyak mengambil hadith dari org2 yang tidak dikenali dan diragui.

Begitu juga dgn Abdul Wahhab salah seorang perawi hadith ini mengikut Al-Hakim dalam Lisanul Mizan adalah orang yang tidak diketahui (majhul).

Wallahu a'lam...semoga kita berhati2 dgn hadith2 seumpama ini..dan menjaga nas syariah seperti yang sebenarnya...

Wassalam...
Bahagian Penyelidikan JAKIM
Cawangan Akidah,
P.P (T.T)
29 Julai 2009"Dipetik dari

Di zaman kita ini, perlulah kita berhati-hati terhadap apa jua serangan halus pihak musuh yang ingin memusnahkan Islam dengan cara menyesatkan secara halus dan perlahan melalui saluran agama – menakut-nakutkan umat Islam dengan menimbulkan panic dan ketakutan mengenai hari Kiamat dan sebagainya. Yang perlu kita yakin bahawa Kiamat itu tidak ada seoarang hamba pun yang tahu, bahkan Rasulullah saw sendiri pun tidak mengetahui bila datangnya hari Kiamat…apatah lagi guru-guru agama yang bukan maksum, atau peramal-peramal, atau bomoh-bomoh yang menggunakan agama sebagai permainan mereka untuk merosakkan umat Islam. Berhati-hati jugalah kita pada musuh-musuh yang bertopengkan Islam untuk memusnahkan dan menyesatkan umat Islam…Na’udzubillahi min dzaalik. Semoga kita semua dijauhkan dari fitnah agama yang semakin berleluasa sekarang ini.
Kita perlu sentiasa menginsafi diri kita dan berwaspada, memperbanyakkan amal ibadat kita, memperkukuhkan aqidah kita agar tidak terpesong dari ajaran Islam yang sebenar-benarnya – kematian kita sendiri pun kita tidak terjangka, apatah lagi hari Kiamat.
Wallahua’lamuma fil qalbi.
Post a Comment

Most Popular