Adakah anda peminat pasta? Mari cuba resepi di bawah ini samada untuk berbuka atau sahur atau bila-bila masa sahaja. Senang dan Sedap :-)
(gambar adalah hiasan semata-mata)
Bahan-Bahan :
· 1 paket spaghetti
· 2 ulas bawang putih (tumbuk), nak lebih pun boleh
· 1 ulas bawang merah (mayang)
Cara masakan :
· 1/2 biji bawang besar (mayang)
· 1 peket daging cincang/ ayam
· 2 biji telur
· Garam secukup rasa
· lada sulah secukup rasa
· lada hitam (jika hendak pedas)
· Mixed herbs, oregano dan seumpamanya juga boleh ditambah
· 2 sudu besar minyak/olive oil (untuk menumis)
· 1 tin cendawan butang
· keju parmesan (diparut) – sekiranya tidak ada,boleh gunakankan cheesedale atau yang seumpamanya
- Rebus spagetti dalam air yang mengandungi garam (dua sudu kecil) dan minyak masak (1 sudu besar).
- Sediakan satu bekas besar, pukul telur dan campurkan lada sulah, cendawan butang dan garam. Masukkan lada hitam sekiranya inginkan rasa yang lebih pedas. Pukul sehingga sebati.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, merah dan daging/ayam. Masak dalam 15 minit atau daging/ayam betul-betul masak.
- Apabila spagetti sudah masak, toskan dan terus masukkan ke dalam bekas telur yang telah dipukul tadi. Gaul sehingga sebati dan biarkan telur masak oleh panas spagetti.
- Kemudian, masukkan spagetti bercampur telur tadi ke dalam daging yang telah digoreng. Goreng spaghetti bercampur telur tadi bersama daging yang telah digoreng sehingga sebati dan telur tersebut betul-betul masak.
- Gaul dengan keju parut sebelum dihidangkan.
Selamat Mencuba :-)
No comments:
Post a Comment