Monday, December 28, 2009

Travellingbie : Siri Jelajah Jakarta-Bandung-Jakarta #2

Hari ke-3 di Bandung...

hmmm...hari nie dah hari last kat bandung...
breakfast nyer seperti menu semalamnya...kalau hotel kat malaysia macam2 menu breakfast...
sekali lagi, kami menghadapi masalah breakfast - dalam rekod utk 2 adult jer, padahal bayar dah utk 3 orang termasuk seorang kanak-kanak. terpaksalah maklumkan pada agen, nak hantar mesej pun dah RM2-3...tak ke menambahkan lagi kos kitorang...hmmmm

lepas dimaklumkan pada agen dengan beberapa sms yang rasanyer dah menjangkau RM20++, barula settle...lepas breakfast, kemas barang dan check out, nasib baik tak kene extra caj...Alhamdulillah.

Perjalanan diteruskan ke Butik Batek Exclusive....jam 930am sampai ke butik berkenaan....mahal jugak rega2 batek kat butik nie...hmmmm...pesal la bawak kitorang kat sini. itupun banyak jugak kain yang dibeli...huhuhuh
seeing quality is not something to be compromised, adela jugak beli kain2 batek kat situ...tapi rega memang perghhh....rasanyer hanya orang2 kaya indonesia jer beli kain2 batek kat situ...giler exclusive...

destinasi seterusnya Pasar Baru...tempat yang memang ditunggu-tunggu...walaupun tak tau nak beli ape lagi. tak boleh nak expect. kalau nak beli telekung, rasanyer dah banyak dah telekung kat rumah...kain pun rasanyer dah banyak jugak...

kakak carik seluar jeans anak sedara...pusing punya pusing, akhirnya jumpa...
memandangkan jalan tak sehala, barang nak carik pun lain-lain...aku dengan anak sedara gi tempat lain, kakak lak ikut selera dia....jam 1pm jumpa di tingkat 7.

carik pulak blouse utk kakak ipar - jumpa dah dan memang canteq, rega pun canteq
lepas tu, anak sedara pulak dok berkenan dekat swimming suit mislimah for kid - dari IDR15ok dapatla kurang IDR130k. kalau kat malaysia memang dah beratus dah swimming suit kualiti macam tu...beli jer la, pejam mata! japanese cotton utk mak, dll lagi....

rasanyer macam habis lebih 600k jugak...itupun not purposely nak shopping
kalau niat shopping memang habis juta-juta la nampaknya...hehehe!

singgah solat di masjid di tempat paling atas di Pasar Baru, tak ingat pulak masjid ape...
yang bagusnya di sini, restoran-restoran di sini pasti ada menyediakan surau...Pasar baru menyediakan masjid di atasnya utk pengunjung2 yang datang...

selepas solat, kami singgah makan dulu di food court
menu makan tengahari - bakso, mee sup kot kalau tak silap, teh botol dan fruit tea. anak sedar pulak yang kelakarnya nak nasik putih dan 2 biji telur goreng mata kerbau....kat indonesia pun menu sama jer...kalau tak jumpe telur goreng mata kerbau dalam menu2 seharian monyok jer muka...:-))

selepas itu, kami bertolak ke Jakarta dan akan singgah di Taman Mini Indonesia sebelumnya...bertolak jam 230pm, khuatir jugak TMI nanti akan tutup bila kami sampai nanti...
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2jam lebih juga bergantung kepada trafik, kami sempat tiba di TMI 15min sebelum ditutup...

anak sedara macam frust jer tak dapat masuk Istana kanak-kanak....nasib baik dapat naik cable car, bolehla nengok pemandangan dari atas nyer....rumah2 tradisi atau rumah2 adat bagi kaum2 di indonesia juga menjadi perhatian kami terutamanya rumah bali, minangkabau, acheh, sumatera barat, jawa dsb...jam 6 lebih kami keluar dari TMI, hari semakin gelap.... dan perut masing2 telah berbunyi meminta dipenuhkan...

Makan malam kami di Restoran Warna Warni di Jakarta...perut dah mula memainkan musik...makan berhidang nie agak lama jugak kami menunggu, air dah habis baru makanannya sampai di meja...pun begitu nasib baik makanannya sedap...walaupun kami agak pelik melihat satay dihidangkan dengan kicap dan bukannya dengan kuah satay...
nasib baik ler sedap....!

anak sedara siap buat rating lagi utk makanan2 di restoran yang kami pernah makan...: (1 - yang paling sedap, 5 - kurang sedap /tidak sedap)
1) Restoran Sari Pawon
2) Restoran Warna Warni
3) Lunch di Pasar Baru
4) Restoran Makanan Sunda
5) Restoran Padang

selepas makan, kami dibawa bersiar2 sekitar Jakarta - memasuki kawasan kediaman duta-duta, melepasi istana gabenor dan presiden, dsb....muka memasing dah penat dah...

check in hotel triniti jakarta pulak kali nie
hotel baru lagi....tapi agak menyedihkan, tiada kolam renang dan masuk jer dalam bilik, memasing terkejut....

bilik dah la kecik berbanding dengan sukajadi...lepas tu pulak antara bilik dan bilik mandi dipisahkan dengan cermin transparancy...camner nak mandi dengan lampu menyala...nampakler orang dalam bilik mandi...walaupun dipasangkan bidai sebagai penutup, masih tetap nampak orang di dalam bilik mandi...

hmmm...kali nie, memamng mengecewakan....tapi, tidor jer la sampai esoknya...
Breakfast di cafe hotel....makanan pun ala kadar jugak...
Anak sedara merating hotel nie sebagai hotel yang tak best, berbanding dengan sukajadi...huhuhu...pepandai je dia...:-))

jam 10am - driver datang, kami terus checkout dan seterusnya bersiar-siar dengan kos sebanyak IDR200k, memandangkan di dalam itenary adalah free program...sekali lagi terasa hampir tertipu jugak memandangkan bayaran yang dibayar ingatkan sehingga dihantar ke airport dan hari terakhir pun ada program lagi...

destinasi seterusnya, membawa kami ke monumen di tengah kota jakarta...sebelum nya tukar duit dulu...selepas bersiar di monumen, kami di bawa ke Kota Tua Jakarta...lepak2 di sana, foto shooting dan seterusnya ke Mangga Dua utk mencuci mata, membeli belah dan makan tengahari atas tanggungan sendiri....

Mangga Dua nie, macam shopping complex warta cumanya lebih besar berkali-kali ganda...kebanyakannya barangan dari china...utk busana muslimah terdapat di ground floor dan di tingkat bawah lagi...kakak pulak borong tudung sebagai souvenir, aku pulak terbeli 2 tudung yang memang murah berbanding dengan m'sia dan DVD Movie kanak-kanak yang memang amat murah 11keping sekitar IDR50k...hampir 2 jam meronda di Mangga Dua, kami makan di restoran segera ala indonesia...dan kemudiannya bergerak menuju ke lapangan terbang soekarno hatta utk kembali ke malaysia...

sesampainya di airport, bayaran sebanyak IDR200k diberikan kepada driver, lepas tu mintak pulak tips sekepala selama 4 hari - total up berjumlah IDR250k...kakak dah bising dah, kenapa agen tak bagitau terus mengenai tips berkenaan, senang dia nak spare duit...aku pun tak teringat dan tak sangka pulak tips driver sebanyak itu...hmmmm...hidup penuh dengan tax dan tips kalau kat indon nie....yang nie belum lagi ditipu atau kene tipu...

takpelah....bagi dengan hati terbuka...InsyaAllah duit tu datang balik kat kita nanti...
airport tax di Jakarta adalah sebanyak IDR150k seorang, so total-up IDR450k utk 3 orang...
masa check in ramai betul malaysian...nak balik ke negara asal selepas melancong...

flight berangkat jam 540pm - dan kami sampai dengan selamat nya lebih kurang jam 840pm....nak kene naik shuttle bas dan ERL lagi...perghhhh penat seh...lepas tu drive balik ke rumah, esoknya kerja....memang hebatla energi masa tu...tak tahu sampai bila bertahan! ape-apepun...Alhamdulillah, kami selamat sampai ke rumah juga akhirnya....:-)

Sinambungan foto-foto boleh dilihat di:
http://picasaweb.google.com/bieeyah/GirlsDayOutJelajahJakartaBandungJakartaII#
Post a Comment

Most Popular