Saturday, December 26, 2009

Travellingbie : Siri Jelajah Jakarta-Bandung-Jakarta #1

11-14 Disember 2009
Jelajah Jakarta-Bandung-Jakarta bermula.

930am - bertolak ke ERL Putrajaya - (RM5.50) naik ERL ke bandar salak selatan - lepas tu naik shuttle bas ke LCCT. Sekarang nie dah semakin senang nak ke LCCT. ERL Putrajaya juga menyediakan pakej ERL+Shuttle bas ke LCCT dengan hanya RM5.50, lebih murah kalau naik ERL Putrajaya ke KLIA (RM6.20), dan kemudiannya naik bas ke LCCT (RM2.00).
140pm - kapal terbang berlepas ke Jakarta-nasib baik tak delay...yang nie pun hampir 5 kali nama kami dipanggil utk masuk ke dalam kapal...ingatkan nak masuk ke dalam tempat menunggu 20min sebelum berlepas, rupernya dipanggil lebih awal...nasib baik tak kene tinggal.
245pm - mendarat di Lapangan terbang soeharto jakarta...di sana proses imigrasi seperti biasa, tidak menghadapi masalah...Alhamdulillah.

Keluar dari tempat kastam...terpampang dengan besarnya nama aku....driver telah sedia menunggu utk ke destinasi seterusnya - Bandung.

330pm - Jakarta petang itu agak sesak dengan kenderaan yang datangnyer entah dari mana...setiap kali berhenti di lampu trafik, ada sahaja peminta dan penjual berkeliaran dicelah-celah kenderaan...di malaysia mungkin jarang kita melihat pemandangan sebegitu rupa, tapi di sini, sudah menjadi rutin dan kebiasaan warganya....

perjalanan ke Bandung hampir mengambil masa selama 3 jam...perjalanannya agak memenatkan juga, nasib baik kami dah mengisi perut masing2 di dalam kapal terbang tadi.

jam 6pm - tiba di bandung, azan maghrib kedengaran sayup-sayup menandakan waktu maghrib telah tiba...perjalanan diteruskan...dan trafik di bandung agak sesak...menurut kata pemandu, hujung minggu kebiasaannya, Bandung akan dipenuhi dengan pelawat dari jakarta dan juga dari luar negara seperti malaysia, brunei, singapura dsb...dan kami salah satu kumpulan yang menyumbang kepada kesesakan lalu lintas di sana...pun begitu pelawat tempatan lebih ramai yang datang dari serata indonesia....

jam 7pm - kami dibawa ke kawasan factory outlet, mode, natural...hmmm...bukan kawasan kami nampaknye kerna tujuannya bukan nak shopping pun...selepas itu kami menuju ke jalan cihampelas utk meninjau-ninjau kawasan dan suasana malam di sana....di mode, dapatlah sweater utk anak sedara...

keluar sahaja dari van, ramai penjual yang mengekori dari belakang menjaja barangan masing-masing....

di cihampelas - ole-olenya = t-shirt jer utk souvenir dibawa balik ke msia...yang lainnya...ape yer...rasanyer takde kot

jam 830pm - makan di restoran pertama kami Restoran Sari Pawon - makanan kat sini memang sedap! anak sedara pun suka....

jam 930pm - bertolak menuju ke hotel sukajadi, hotel penginapan kami selama 3hari....rehat dulu

bilik hotel agak selesa dan sepadan dengan harga yang dibayar.

jam 5am - dah masuk waktu subuh dah di bandung, kedengaran bunyi pelawat mandi-manda di kolan renang...anak sedara masa tu terus jer bangun....mandi kat kolam renang...

jam 730am - breakfast di hotel - menunya amat ringkas, pun begitu...Alhamdulillah, kenyang.
satu lagi perkaranya, kami dimaklumkan kanak-kanak akan dikenakan bayaran breakfast, walaupun telah dibayar pakejnya kepada agen pelancongan, tidak disertakan sekali breakfastnya...hmmmm...tengok esok dulu camner.

9am - driver datang agak lewat sekitar jam 915am utk destinasi lawatan seterusnya.
Tangkuban Parahu - destinasi pertama kami. perjalanan mengambil masa selama lebih kurang 1 jam dari hotel...melalui kawasan tanah tinggi, cuaca agak panas walaupun angin yang menghembus sedikit dingin...

bahang sejuk dan angin gunung semakin terasa...akhirnya aku sampai jugak kat Tangkuban Perahu nie...huhuhuhu...

di Tangkuban Perahu, keluar saja dari van, terus dikerumuni penjual-penjual yang ingin memperdagangkan barangan mereka...naik rimas aku, nasib baik tempat sejuk...kalu tempat panas, maunyer cepat panas hati tengok diorang dok paksa-paksa beli barang....

bila ada yang datang, cepat2 kami lari...tu pun ade yang mengekori sehingga ke atas...tempat di mana kawah tangkuban boleh dilihat dengan lebih dekat....

lama jugak kami di Tangkuban, dari jam hampir 1030 sehinggalah tengahari....dan banyak jugak barang yang dibeli - belerang, kayu batik, kayu wangi, t-shirt, baju sejuk dsb....

singgah di Hot Spring Ciater dulu utk merendamkan kaki yang penat di dalam air hangat...di sinilah berlakunya tragedi manohara....heh...kakak masa tu nak elakkan basah, terus basah langsung terjatuh masuk dalam kolam air panas...habis basah lencun!
anak sedara pulak sepanjang perjalanan turun dari hot spring telah mencipta lagu manohara khas buat kakak....gelak jer kitorang dalam van dengar dia menyanyikan lagu tersebut...:-))

jam 1pm - makan di Restoran Sunda - Wilujeng SUmping Balibu - makanannya manis banget....anak sedara tak berapa nak suka, kitorang pun asyik dok compare makanan dengan restoran pertama yang kitorang makan semalamnya...

balik dari kawasan tangkuban dan hot spring, pemandu mengikuti jalan persisir gunung untuk mengelakkan trafik...ngeri jugak nengok gaun kat bawah, tapi view memang canteq....perjalanan mengambil masa selama sejam...kalau ikut jalan biasa memang boleh terlajak sampai 2 jam lebih...

setibanya di antara jalan besar bandung, kami terus menuju ke tempat factory outlet - tu pun takde bende jugak nak dibeli...1/2 jam di factory outlet kami terus menuju ke pertunjukan angklung...dan berada di sana hampir 2 jam utk menyaksikan persembahan angklung yang amat menarik....
puashati la tengok persembahan diorang - dari kanak-kanak kecilnya sehinggalah tarian cewek-ceweknya yang cun melecun...:-) Memang Best!

balik dari persembahan angklung, sempat lagi singgah di Eiger Adventure Store - nak cari haversack, tapi tak jumpa pulak...stok dah habis...pengurusnya memaklumkan di gudang matahari ada store eiger di sana dan haversack yang aku nak tu mungkin ada di sana....terus kami menuju ke Gudang beli belah Matahari - nasib baik ada haversack tu, tu pun satu jer tinggal...ada diskaun pulak tu...apalagi, barang yang aku carik dah jumpa...okla tu!

Makan malam di Restoran SImpang Raya (masakan padang) - banyaknyer lauk! tapi kurang....masakannya tidak panas dan fresh!

Hari kedua kami berakhir dalam jam 8pm....memasing dah penat dah....nak mandi kolam pun tak boleh...kemas2 barang, tidur dan bersiap utk esoknya....

Hari Ke-3 - bersambung kemudian
Gambarnya boleh dilihat di
http://picasaweb.google.com/bieeyah/GirlsDayOutJelajahJakartaBandungJakarta#
Post a Comment

Most Popular