Sunday, December 28, 2008

Travellingbie : Uniquenya Singapura....Day 2

Hari Ke-2...
Seawal 830am, kami mula keluar dari hotel...perjalanan hari kedua lebih panjang dari semalamnya...semalamnya kami sampai di Changi Airport lebih kurang jam 2pm...ronda-ronda sekitar airport, naik MRT ke Eunos untuk ke hotel dan sampai di hotel lebih kurang jam 330pm...jam 5pm, kami bergerak keluar sehinggalah hampir jam 11malam...hari pertama 6 jam...hari kedua pulak mungkin lebih 2 kali ganda perjalanan dari semalam...

paginya - Breakfast at Hajah Maimunah Restaurant...set breakfast cuma SGD3.80 (Pilihan Lontong/Nasi Lemak, Kuih dan Teh atau Kopi). Aku memilih untuk makan lontong..nak rasa lontong singapura pulak...hmmm...sedap rupernye....dan memang sedap pun...hehehehe

Dari Restoran Hajjah Maimunah, kami menuju ke MRT Eunos...sebelum sampai ke MRT tu sempat jugak singgah di kedai ada disekitarnya...

dari MRT Eunos - City Hall beli tourist pass untuk 1 hari SGD8.00 dan deposit SGD10.00 - berhenti di MRT Raffles, jalan-jalan dan menjenguk Singa Singapura di Merlion...kalau melawat singapura, Merlion adalah salah satu tempat kunjungan wajib bagi pelawat...

Selepas puas menikmati pemandangan di Merlion dan bergambar di sekelilingnya, kami meneruskan kunjungan kembali ke Orchard Rd - singgah di Far East Plaza untuk menikmati makan tengahari di Es Teler. Restoran Es Teler terletak di Tingkat 5 Plaza...Killer food di Es Teler adalah Es Teler (Ice Mix Fruit) SGD3.50. Rasanya...kene cuba sendiri bila datang ke Singapura...hehehehe

Dari Orchard Road, kami ke Chinatown....menyusuri Chinatown seolah-olah berada di Chinatown Malaysia...di kiri kanan dipenuhi dengan cenderahati yang dijual dengan harga yang berpatutan...keychain, magnet fridge, t-shirt, pouch, dll...kami sempat melakukan reflex kaki selama setengah jam dengan bayaran SGD18.00. terasa ringan sedikit beban kaki setelah berjalan seharian....menyusuri sepanjang jalan di Chinatown sehingga di penghujung jalan...seolah-olah satu therapy bagi kami...seronok melihat barangan yang dijual...seronok juga melihat harga yang saya kira berpatutan...kami juga sempat melawat masjid di hujung jalan tersebut...

Setelah dirasakan puas berada di Chinatown, destinasi seterusnya adalah Bugis Street...terkenal dengan Masjid Sultan dan deretan kedai-kedai yang menjadi tarikan kepada pengunjung. Sampai sahaja di Bugis Street, kami ke Malay Heritage Centre dulu sebelum ditutup...sempat juga kami melawat disekitarnya walaupun agak lewat untuk melihat apa yang ada di dalamnya...kedai-kedai di sekitar kawasan tersebut kebanyakannya tidak dibuka sehingga lewat petang...kami singgah di kedai nasi beriyani di hadapan Masjid Sultan untuk menikmati Nasi Beriyani Singapura...berlatar belakang kan Masjid Sultan dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa menambahkan lagi kelazatan makanan kami....dalam perjalanan balik ke MRT Bugis, singgah sebentar di kedai textile Aladdin...and we end up buying...and it was not in my plan either to shop here...tapi dah ter-shopping tu layan jer la...:))

Dari Bugis Street ke MRT Farer untuk ke Mustafa Centre...jam dah menunjukkan hampir 9pm...untuk ke Mustafa Centre, lebih dekat sekiranya berhenti di MRT Farer St...keluar dari MRT, kami tergamam melihat lautan manusia di kawasan tersebut...terasa seperti berada di Mumbai melihatkan orang-orang yang ada dikawasan tersebut disertakan dengan bunyi muzik bollywood...nasib kami baik kerana terdapat 1 keluarga yang sedang menuju ke Mustafa Centre pada masa yang sama...dan kami dengan lajunya berjalan mengikuti di belakang mereka...perasaan pada masa itu, hanya Tuhan sahaja yang tahu...

Setibanya di Mustafa Centre...tak terkata...kami terdiam seketika menikmati pandangan di dalam mall yang penuh dengan berjutaan produk-produk untuk pengguna...kami terus mencari perencah nasi beriani untuk dibawa balik...ada hikmahnya jugak ke Mustafa Centre agak lewat...sekiranya datang lebih awal, banyak lagi barang-barang yang akan dibeli...:))

Mustafa Centre dibuka 24jam...memudahkan pengunjung untuk datang setiap masa membeli barangan keperluan...malam minggu merupakan malam yang meriah di kawasan tersebut. Malam minggu merupakan malam bersantai bagi pekerja asing...yang kebanyakannya dari negara bangladesh dan india...di situlah tempat melepak mereka setelah penat bekerja selama seminggu...dan disitu juga lah tempat mereka bertemu dengan rakan senegara masing-masing bertukar-tukar cerita dan bersantai...bagi kami, agak menakutkan berjalan menyusuri golongan-golongan tersebut...sepanjang-panjang perjalanan kami tidak putus-putus berdoa agar tidak berlaku kejadian yang tidak diingini...

Alhamdulillah, setelah selesai berurusan, kaki kami terus melangkah laju ke MRT Farer...kawan saya mencadangkan untuk mengikuti jalan lain, memandangkan jalan yang kami lalui untuk ke Mustafa Centre dipenuhi dengan manusia-manusia...tapi, lebih berbahaya untuk melalui jalan yang agak sunyi...akhirnya kami memutuskan untuk melalui jalan yang sama dengan langkah kaki yang lebih pantas dari biasa...

Berada di dalam MRT dari MRT Farer St - ke MRT Eunos barulah dirasakan selamat dan rileks sedikit...syukur kerana perjalanan sepanjang hari ini selamat...dari mula sehinggalah kembali semula ke hotel...end of day 2...Alhamdulillah!
Post a Comment

Most Popular