Resepi ringkas untuk berbuka puasa dan mungkin juga untuk bersahur :-). Bagi yang buntu memikirkan apa juadah untuk dimasak hari ini, bolehlah mencuba resepi di bawah ini :-)
· 1/2 pak spaghetti
· 200 gram udang, dibuang kulitnya dan cuci bersih
· 4 biji bawang putih, cincang halus
· 1 bawang besar, cincang kasar
· 2 buah tomato, cincang kasar
· Pes tomato
· Keju parut (sekiranya tidak ada boleh gunakan cheesedale dsb)
· Sedikit gula, garam dan lada putih/hitam secukup rasa
· Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuat :
· Rebus spaghetti sehingga lembut, tambah sedikit minyak dan garam
· Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak untuk menumis, masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dicincang, tumis sehingga naik baunya
· Masukkan udang, tomato dan pes tomato
· Masukkan keju sehingga keju tersebut cair
· Tambah gula, garam dan lada putih/hitam secukup rasa
· Setelah sos masak, tuangkan di atas spaghetti yang telah diletakkan di atas pinggan
· Taburkan keju parut di atas spaghetti tersebut
Selamat Mencuba :-)
No comments:
Post a Comment