Thursday, November 13, 2014

Gelagat Bos

The most dangerous leadership myth is that leaders are born-that there is a genetic factor to leadership. That’s nonsense; in fact, the opposite is true. Leaders are made rather than born. —Warren Bennis

Gelagat Bos nie macam-macam.
Ada yang terlebih efisien, ada yang efisien, ada yang sambil lewa, ada yang bak kata anak buah "passing the baton", ada yang suka buat keje last minit dan sebagainya.
Sepanjang baru lebih 10 tahun bekerja, macam-macam perangai bos-bos yang saya jumpa....

Adakah anda pernah mempunyai bos yang:
  1. Terlebih efisien?
    • datang kerja awal, seawal pagi dah panggil anak-anak buah masuk ke bilik untuk briefing dan tanya status kerja - siap atau dalam pelaksanaan atau pending atau lewat. kalau siap = bagus, kalau dalam pelaksanaan = pastikan mengikut jadual atau lebih awal dari jadual, kalau pending = kene cari jalan agar digerakkan, dan kalau lewat = memang confirm markah akhir tahun kita akan menurun. kalau ada antara anak-anak buah yang suka melewa dalam bekerja memang tak senang duduk bila jumpa bos yang semacam nie. Semua kerja kene purfect dan mengikut perancangan serta jadual
  2. Efisien?
    • boss yang macam nie, ramai ke? lebih-lebih lagi apabila bekerja di sektor-sektor tertentu. Jarang sekali datang lewat, kalau datang lewat pun bersebab. kerja diusahakan untuk diselesaikan mengikut jadual, mesra dengan anak-anak buah dan memahami mereka.
  3. Terlebih Cool
    • boss yang macam nie, akan kata pada kita bila kita mengadu or "report" sesuatu...."relakssss, jangan stress stress, buat je keje yang mampu dibuat, kalau tak mampu bukan salah kamu"...dah tu...salah siapa????
  4. Passing the baton
    • Boss "passsing the baton" kebiasaannya akan selalu mengatakan "sila uruskan" dan natijah nya kamu la kene tanggung. Tapi bila berjalan lancar...kredit pastinya akan diletakkan pada boss. Bila tidak berjalan dengan lancar, anak buah pulak dikatakan tidak competent....
  5. "The unfocused"
    • Boss yang "unfocused", biasanya akan juga tidak tetap pendirian. Sekejap keputusan A, sekejap lagi B, hari lain pulak keputusan C...pening!
A leader is best when people barely know he exists, when his work is done, his aim fulfilled, they will say: we did it ourselves. —Lao Tzu
Post a Comment