Monday, August 24, 2009

Resepi Bubur Pedas

salam Ramadhan...
hari minggu yang lepas berbuka dengan home-made cooking bubur pedas
ada juga kawan-kawan yang bertanya resepi nya...
kalau search kat google search "resepi bubur pedas", InsyaAllah akan jumpa banyak version resepi bubur pedas

yang nie pulak...my mom's version, saya tambah sikit2 :-)
hopefully yang bertanya resepi tu, dah tercapai hajat nak resepi bubur pedas...apa lagi, bolehla cuba lepas nie :-D

Resepi Bubur Pedas
  • 1 pkt bumbu bubur pedas ( atau mengikut banyaknya bahan)- masa saya buat minggu lepas 2 paket untuk lebihkan rasa perencahnya - (yang nie main ingredient, tanpa perencah bubur pedas, masakan nie tak menjadi)
  • 100 gm udang / ayam / daging- yang nie sesedap rasa. kalau vegetarian lebihkan sayur-sayuran
  • kacang panjang, lobak, kentang, jagung muda, midin (kalau ada), tauhu kering (fucuk),cendawan cina- nak letak sayuran lain pun takde masalah
  • 5 tangkai pucuk singkel (pucuk buas) - dihiris halus
  • 5 tangkai daun kunyit - dihiris halus
  • 5 biji cili kering (jika mahu pedas)
  • 2 biji bawang merah - ditumbuk halus
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk halus
  • halia sebesar ibu jari kaki - kalau nak lebih pun boleh (untuk mengeluarkan angin dalam badan)
  • 2 - 3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
  • 3 cawan pati santan / susu cair - kalau tak nak guna pun takpe
  • garam
  • Sesuai dimakan bersama dengan roti, dijadikan pencicah atau dimakan begitu sahaja.

Cara-cara

  1. tumiskan bawang merah, putih, halia dan cili yang telah ditumbuk halus.
  2. setelah tumisan telah naik bau,
  3. masukkan samada udang, sotong, ayam atau daging dan masak hingga empuk.
  4. masukkan bumbu yang sudah dibancuh dengan air.
  5. biarkan mereneh dan masukkan pula kesemua sayur-sayuran dan bahan-bahan yang dihiris tadi sehingga pasti masaknya.
  6. masukkan garam secukup rasa, sedikit lada hitam dan lada putih
  7. yang nie, pilihan tukang masak kalau nak masukkan pati santan / susu cair, masukkan pula pati santan/susu cair dan biarkan mendidih lebih kurang 10 minit sambil dikacau perlahan.
  8. biarkan masak sehingga 15 minit...rasa sedikit, dan angkat dari dapur
  9. masakan ini boleh dihidangkan dengan 5-6 orang tetamu
Selamat Mencuba :-D
Post a Comment

Most Popular