salam Ramadhan...
hari minggu yang lepas berbuka dengan home-made cooking bubur pedas
ada juga kawan-kawan yang bertanya resepi nya...
kalau search kat google search "resepi bubur pedas", InsyaAllah akan jumpa banyak version resepi bubur pedas
yang nie pulak...my mom's version, saya tambah sikit2 :-)
hopefully yang bertanya resepi tu, dah tercapai hajat nak resepi bubur pedas...apa lagi, bolehla cuba lepas nie :-D
Resepi Bubur Pedas
hari minggu yang lepas berbuka dengan home-made cooking bubur pedas
ada juga kawan-kawan yang bertanya resepi nya...
kalau search kat google search "resepi bubur pedas", InsyaAllah akan jumpa banyak version resepi bubur pedas
yang nie pulak...my mom's version, saya tambah sikit2 :-)
hopefully yang bertanya resepi tu, dah tercapai hajat nak resepi bubur pedas...apa lagi, bolehla cuba lepas nie :-D
Resepi Bubur Pedas
- 1 pkt bumbu bubur pedas ( atau mengikut banyaknya bahan)- masa saya buat minggu lepas 2 paket untuk lebihkan rasa perencahnya - (yang nie main ingredient, tanpa perencah bubur pedas, masakan nie tak menjadi)
- 100 gm udang / ayam / daging- yang nie sesedap rasa. kalau vegetarian lebihkan sayur-sayuran
- kacang panjang, lobak, kentang, jagung muda, midin (kalau ada), tauhu kering (fucuk),cendawan cina- nak letak sayuran lain pun takde masalah
- 5 tangkai pucuk singkel (pucuk buas) - dihiris halus
- 5 tangkai daun kunyit - dihiris halus
- 5 biji cili kering (jika mahu pedas)
- 2 biji bawang merah - ditumbuk halus
- 2 biji bawang putih - ditumbuk halus
- halia sebesar ibu jari kaki - kalau nak lebih pun boleh (untuk mengeluarkan angin dalam badan)
- 2 - 3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
- 3 cawan pati santan / susu cair - kalau tak nak guna pun takpe
- garam
- Sesuai dimakan bersama dengan roti, dijadikan pencicah atau dimakan begitu sahaja.
Cara-cara
- tumiskan bawang merah, putih, halia dan cili yang telah ditumbuk halus.
- setelah tumisan telah naik bau,
- masukkan samada udang, sotong, ayam atau daging dan masak hingga empuk.
- masukkan bumbu yang sudah dibancuh dengan air.
- biarkan mereneh dan masukkan pula kesemua sayur-sayuran dan bahan-bahan yang dihiris tadi sehingga pasti masaknya.
- masukkan garam secukup rasa, sedikit lada hitam dan lada putih
- yang nie, pilihan tukang masak kalau nak masukkan pati santan / susu cair, masukkan pula pati santan/susu cair dan biarkan mendidih lebih kurang 10 minit sambil dikacau perlahan.
- biarkan masak sehingga 15 minit...rasa sedikit, dan angkat dari dapur
- masakan ini boleh dihidangkan dengan 5-6 orang tetamu
No comments:
Post a Comment